Saturday, 12 September 2015

Korban


Malaysia Tanah Tumpahnya Darahku

Salam Aidil Adha. Lama sungguh tak menulis, sedap membaca dan melihat perkembangan. Ada yang kembang ada yang kuncup. Ada yang gugur ada yang tak gugur gugur.

Saya nak tulis panjang sikit. Bila dah panjang kenalah buat point-point yang kini jadi trend. Sudah banyak media sosial ikut cara penulisan Mahathir yang bernombor.

Umumnya rakyat Malaysia disogok dengan persepsi benci pemimpin. Persepsi buruk ditanam begitu kuat hingga akhirnya pemimpin yang bakal mengganti juga akan dibenci. Bukan itu saja malah, bekas pemimpin juga terkesan. Kenapa jadi begini? Kerana kesilapan banyak pihak yang tidak membantu.

Kesilapan Najib

Buat keputusan sendiri menerusi penasihat peribadi. Dia lupa yang dia adalah Perdana Menteri; pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO. Banyak saluran yang boleh beri nasihat; boleh dirujuk tapi dia tak guna pakai. Sudah bermasalah, sudah terlambat baru nak jumpa. Itu baru jumpa; belum nak teliti pandangan atau nasihat.

Gaya hidup yang tidak sihat. Ayat mudahnya kena Queen Control. Tak perlu pertikailah, semua orang nampak, jelas dan nyata.

Kesilapan Kita

Timbul rasa tak puas hati, sakit hati hingga nak buang Najib; hingga ke tahap nak runtuhkan Malaysia. Fikirkanlah siapa. Tak percaya?

Jika tidak bagaimana gambar, laporan serta maklumat boleh tersebar? Takkan pengguna media sosial, wartawan serta kita semua dapat tahu terus dari langit? Contoh terbaik - bagaimana maklumat perbankan boleh tersebar?


Satu dunia tahu. Apa niat sebenar penyebar maklumat?
Setakat nak jatuhkan Najib atau nak jahanamkan Malaysia?


Majlis belum tamat, media sosial dah penuh dengan kejian
dan makian. Dengki Najib atau dengki Malaysia?


Adakah dengan penyebaran gambar seperti ini
hutang 1MDB terus langsai?


Najib turun, pemimpin lain naik. Persepsi kepada 'pemimpin'
dah ditanam awal-awal. Adakah ia membantu?


Bukan sikit belanja nak tampung duit baju, makan, tambang, penginapan, promosi, banner bunting bagai. Siapa dapat kontrak?
Ini pro-kerajaan tetapi apa yang dapat bantu kerajaan bila buat perhimpunan macam ini? Selesaikah masalah yang ditimbulkan oleh 'penyebar' maklumat? Atau setakat PUAS HATI - Habis cerita.
Begitukah yang kita inginkan?


Tetap nak tikam... Dah tak suka sangat pergilah jumpa bomoh.
Jangan ajak dan racun pemikiran rakyat Malaysia...

Makanya segala bahan-bahan ini digunakan oleh mereka (yang tidak sadar dipergunakan) untuk propaganda dan timbulkan persepsi.

Jika Najib buat salah, kita pula tak guna saluran yang betul untuk betulkan kesalahan. Kita malah nak tarik semua orang dan tunjuk yang Najib bersalah. Apa hasil yang kita dapat?

Apa yang telah kita buat untuk betulkan kesilapan / kesalahan dari hari pertama kita tahu adanya kesilapan? Setakat menuding jari dan menambah cili tak membantu langsung. Bantulah, beri nasihat, idea dan pandangan untuk naikkan kembali imej Malaysia.

Tukar provokasi dan persepsi kepada cadangan yang boleh bantu rakyat dan negara Malaysia. Jika boleh berblogging atau bermedia sosial dengan tidak berbayar/dibayar yang boleh timbulkan persepsi yang kuat; kenapa tidak buat sebaliknya?

P/S: Kepada Najib dan sekutu; saya rakyat Malaysia. Saya masih nak lihat Malaysia membangun dan disegani dunia. Jika anda dan sekutu juga berniat sama seperti saya dan rakyat Malaysia yang lain; berundurlah dan serah tugas kepada yang mampu.
ANDA SUDAH TIDAK BOLEH

Hayatilah maksud 'korban' yang saya pilih sebagai tajuk entri


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...