Sunday, 19 April 2015

Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) – Jawapan Kepada Persoalan 1MDB dan Cadangan Elak GST daripada Pemimpin Memang Sesuai Dengan PT3


"Inilah jawapan kesan daripada pendidikan PT3. Jika boleh spin, spin saja. Sebab itu ramai dapat F. Kami adalah contoh kepada pelajar"

Kita minta kerajaan telus, tunjukkan bagaimana aliran wang 1MDB kerana itu wang rakyat; TERKINI Datuk Puad Zarkashi spin balik suruh kita tunjuk bukti wang 1MDB hilang! Itukah jawapannya?

Paling mengarut dalam kehidupan kita yang berkait GST ialah cadangan bercucuk tanam; masak sendiri; naik basikal; lebihkan penggunaan elektrik waktu malam sahaja; apa ni?

Berita penuh sila ke SINI

"Sebaliknya negara kita mesti melahirkan pelajar berkualiti yang mempunyai kemahiran berfikir yang lebih kritis, kreatif dan mendorong pelajar untuk berfikir di luar kotak.

Justeru itu, setelah meneliti dan membuat kajian terperinci, PT3 yang mengantikan PMR telah diperkenalkan pada tahun ini, ditambah baik dengan memberikan lebih penekanan kepada soalan-soalan yang memerlukan pemikiran aras tinggi."
Ini pula dipetik dari KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. Klik link untuk baca kenyataan penuh.

Apa betulkah kerajaan buat sesuatu untuk kebajikan/kemudahan rakyat? Kemudian rakyat kena buat sendiri untuk kebajikan/kemudahan diri sendiri, apa ni?

Jika jawapan-jawapan mereka berkaitan soalan-soalan 1MDB serta cadangan-cadangan tak masuk akal untuk elak GST menjadi jawapan dan cadangan terbaik kepada rakyat Malaysia – maka keputusan PT3 2014 seperti ini boleh dinilai sebagai terbaik:
Sebelum ini ada antara kita tak kena bayar cukai sebab miskin/kurang mampu (kerajaan dah kategorikan mereka sebegitu) dan ada yang layak dapat wang zakat. Selepas 1 April 2015 golongan fakir miskin pun kena bayar GST (bayar cukai) walaupun mereka sepatutnya tak payah bayar malahan dapat wang zakat pula.

Jawapan kepada persoalan-persoalan 1MDB memang sebenarnya tidak menjawab soalan-soalan tersebut; serta cadangan-cadangan untuk elak GST tunjukkan kita mundur ke belakang dikala dunia semakin maju.

Mari kita tunggu dan lihat laporan prestasi PT3 2015 akan datang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...