Tuesday, 2 July 2013

Sampai Bila??


Bangunlah. Nak tidur sampai bila?

Semakin banyak jabatan ditubuhkan kerajaan baik di bawah kementerian yang ada mahupun di Jabatan Perdana Menteri. Bunyinya seperti pertambahan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia. Tapi yang tak eloknya ketua-ketua jabatan ini dilantik dari kalangan mereka yang kalah dan tidak disukai rakyat.

Adakah trend sekarang perlu seramai mungkin pembantu seperti apa yang berlaku dalam pengurusan FAM? Peruntukan tidak akan cukup jika Sekretariat FAM perlu 70 hingga 80 petugas berbanding kurang 10 petugas Konfederasi Hoki Malaysia (MHC) yang bersaing di taraf dunia. Tahap pembangunan seperti itu juga. Selepas Jabatan Strategik, jabatan apa lagi?

Kita pernah ada seorang Perdana Menteri yang dapat kekalkan Barisan Nasional sebagai kerajaan selama 22 tahun (dari 1981 hingga 2003) dan berjaya lepasi halangan 5 PRU. Sebagai pembuat dan pelaksana dasar, beliau dapat seimbangkan pembangunan dalam negara malah menaikkan nama Malaysia.

Hanya dengan pasukan yang benar-benar boleh bekerja, keputusan beliau tidak begitu digemari tetapi kita sendiri lihat hasilnya. Sepanjang 22 tahun itu juga banyak cabaran besar dihadapi beliau tetapi penubuhan beberapa jabatan / agensi hanya kepada keperluan yang benar-benar mendesak. Bangun, bangunlah...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...